Waarom een goede buikademhaling essentieel is.

Ademen dat doe ik toch de gehele dag door, wat zou ik daar nog aan mogen veranderen.
Het klopt dat je de gehele dag ademt, gelukkig maar, anders zou je er niet meer zijn. De manier waarop je adem haalt, vertelt veel over de mate van spanning die je ervaart en de mate van controle die je over je leven hebt. Als je onder spanning staat, dan ga je spontaan meer vanuit je borst ademen en vergeet je gebruik te maken van je volledige ademhalingssysteem. Duizeligheid, een beklemmend gevoel en hartkloppingen kunnen dan het gevolg zijn. Zeker bij overmatige en langdurige spanning. Een diepe buikademhaling is in dit soort situaties belangrijk, waardoor je tot rust komt en de spanning los kunt laten.

Hoe zorg je voor een goede buikademhaling om stress tegen te gaan.
Hier volgen enkele tips en waarom een goede buikademhaling zo belangrijk is.

Wat doet je ademhaling eigenlijk voor je?
Bij het ademhalen zorg je ervoor dat er zuurstof in je longen terecht komt. De zuurstof wordt afgegeven aan het bloed en wordt verspreid in je lichaam. De afvalstoffen en het kooldioxide die in je cellen zit, worden weer meegenomen door het bloed en met je uitademing verwijderd uit je lichaam.

Verschil tussen een borst- en buikademhaling.
Een borstademhaling, het woord zegt het al, vindt plaats in het borstgebied. Het is een hoge, vaak snelle, ademhaling. Deze ademhaling komt vaak voor als je inspanning levert door bv sporten. Ook kan dit plaatsvinden als je iets spannends gaat doen, denk bv aan het geven van een presentatie of als je een moeilijk gesprek gaat voeren met iemand of als je veel spanning en stress in je leven ervaart. Dit gebeurt vaak ongemerkt. Veel mensen hebben dan ook een hoge, korte borstademhaling.

Voordelen van een goede buikademhaling.
De buikademhaling is een goede ademhaling omdat je gedwongen wordt rustiger en voller te gaan ademen. Hierdoor ontspan je meer en maak je meer contact met je lichaam.
Bij een buikademhaling maak je gebruik van je middenrif, de spier die de scheiding vormt tussen je longen en buikgebied. De middenrifspier zet zich naar beneden uit waardoor de longen zich volledig kunnen uitzetten en zich vullen met meer zuurstof. Meer zuurstof betekent een betere voeding van je bloed en daardoor een betere uitwisseling met de cellen in je lichaam.
Je middenrif heeft ook nog een andere belangrijke functie: namelijk het masseren van alle organen in je buik. De organen, met name maag, lever en darmen, nemen beter hun voedingsstoffen op en geven meer hun afvalstoffen af. Hierdoor gaan de organen beter functioneren en voel jij je ook vitaler en energieker. Dit betekent dat je lekkerder in je vel zit, je kunt meer aan, maakt betere keuzes voor jezelf en je hebt meer zelfvertrouwen.
Een goede ademhaling heeft enorm veel voordelen op je gezondheid en je eigen welbevinden en daarmee op een bruisend leven.

3 tips voor een goede buikademhaling.
- Bewust worden van je ademhaling. Ga op de grond liggen of zit ontspannen op je stoel. Plaats 1 hand op je borst en de andere hand net boven je navel. Adem zoals je gewend bent en voel welke hand meer omhoog komt of meebeweegt. Merk je dat je meer in je borst zit vertraag je ademhaling door je tijd te nemen voor de in- en uitademing en ontdek waar je adem naar toegaat.
- Door de dag heen meer bewust worden van je ademhaling. Kies verschillende momenten op de dag om je bewust te worden van hoe je ademt. B.v. tijdens momenten van rust, inspanning of stress. Neem even een paar minuten, sluit je ogen en laat je adem komen en gaan zonder er iets aan te veranderen. Observeer hierbij je ademhaling. Waar gaat deze naar toe en ontdek het verschil tussen de start van de oefening en als je een paar minuten bewust aan het ademen bent.
- Meer gebruik maken van je buikademhaling. Deze oefening is fijn om 's morgens en 's avonds liggend op je bed te doen. Overdag kun je hem zittend op een stoel doen. Plaats je handen op je onderbuik, adem rustig en vol in en uit. Maak bewust contact met je buik en voel je handen meebewegen op het ritme van de ademhaling. Bouw dit rustig op door te beginnen met 5 van deze ademhalingen naar je buik en bouw dit in de loop van de week rustig uit naar 20 van deze ademhalingen. Houd voor jezelf een dagboek bij om zo na 2 weken eens te kijken wat het verschil is en wat is het verschil na 4 weken? Ik ben benieuwd wat het je brengt.
Deze oefening is fijn om te doen vlak voordat je een presentatie mag geven of een moeilijk gesprek gaat voeren. De buikademhaling brengt je terug in je lichaam.

Wil je meer ontdekken over jou ademhaling. Maak een afspraak om kennis te maken en meer te leren over jouw ademhaling.