Tips voor een ontspannen nek en schouders

Regelmatig kom ik mensen in mijn praktijk tegen die last hebben van spanning in hun nek en schouders en veel hoofdpijn klachten hebben. Vaak is dit een gevolg van de spanning die ze in hun leven ervaren en/of een verkeerde werkhouding en lang en veelvuldig de zelfde werkhouding aanhouden. Door de spanning en de druk die je voelt van het op tijd af hebben van je werkzaamheden of opdracht zorgt ervoor dat je je schouders eronder gaat zetten en daarmee je schouders meer en meer vast gaat zetten en op trekt om zo de spanning te vermijden in je nek en schouders. Dit veroorzaakt een vicieuze cirkel, steeds doe je er een schepje boven op, tot het niet meer gaat.

Gelukkig kun je zelf het nodige doen on teveel spanning op de nek en schouders te verminderen.
Als eerste belangrijke tip is neem regelmatig, het liefst ieder uur, mini breaks. Haal even wat te drinken voor jezelf en je collega’s of loop even naar je collega toe, als die zich in het gebouw bevindt, als je een vraag hebt ipv de telefoon te pakken of te mailen. Kortom kom in beweging, verander even voor 5 minuten je volledige houding, vaak komt dan ook net de inspiratie voor datgene waar je op vast liep.

Tweede tip: let regelmatig op je houding. Voel hoe je zit. Een goede houding is volledig op je billen zitten, voeten op de grond, rug zo recht en ontspannen mogelijk en je schouders laten zakken als je voelt dat die gespannen en opgetrokken aanvoelen. Dit is een houding achter je bureau, en je kunt dit ook vertalen naar je eigen werksituatie door even de tijd te nemen een voor jou ontspannen en comfortabele houding aan te nemen om je werk te kunnen uitvoeren. Het is fijn om tussen door je schouders even los te maken door rondjes te draaien, van voor naar achter en van achter naar voor en om en om. Let hierbij ook steeds op je ademhaling, maak deze rustig en laat deze steeds starten in je buik, adem vol in en uit, neem je tijd hiervoor, dit zorgt meteen voor even rust in hoofd en lichaam.

Tip drie is warmte. Warmte is heel fijn voor je nek en schouders. Doe dit s’avonds voor je gaat slapen. Gebruik een warmte kruik of een kersenpittenzak. Plaats deze warmte bron in je nek en op de bovenkant van je schouders of je onder rug als die stijf en gespannen aanvoelt. Maak echt even tijd voor jezelf. Zet rustige muziek aan, installeer je in een fijne stoel of op de bank. Als je zit adem dan bewust in en uit naar je buik, zo ontspan je je lichaam meer en meer. Laat je gedachten even helemaal los, steeds als je merkt dat er weer gedachten opkomen ga je met je aandacht terug naar je ademhaling en voel je waar je ademhaling zich op dat moment bevindt. Bv in je buik of meer in je borst gebied, gaat de ademhaling snel of juist langzaam en neem je tijd voor je ademhaling. Voel je spanning laat dit zoveel mogelijk los, doe niet je uiterste best om volledig te ademen neem de ademhaling zoals die komt en gaat. Neem 10 tot 15 minuten de tijd voor deze oefening om even helemaal tot rust te komen.

De laatste tip is je schouders en nek zelf los masseren. Dit kun je heel goed doen na een lekker warme douche of na de vorige tip, je spieren zijn lekker warm en zo kun je ze makkelijker even masseren met een aantal fijne massage grepen. Gebruik hiervoor een fijne massage olie met bv Lavendel of Arnica, deze werken ontspannend en verwarmend.

Begin met het insmeren van de nek en schouders en stukje van je boven rug, gebruik hierbij je gehele hand en masseer schouder voor schouder, begin eerst met grote strijkingen en maak de bewegingen steeds kleiner. Kneed je schouderspier tussen je vingers en je handpalm en cirkel met de toppen van je vingers over de schouderspier en zo naar je nek en schedelrand. Maak een vuist van je hand en gebruik de knokkels van je vingers en strijk vanaf je schedelrand tot aan je schoudertop op en neer met je vuist. Wrijf met de toppen van je vingers langs de schedelrand, hier zitten de aanhechtingspunten van de spieren van je nek en schouders. Sluit af met je hoofd een heerlijke massage te geven met de toppen van je vingers en masseer zo je vel wat los van je schedel en vergeet niet ook je gezicht met rustige strijkingen van je duimen te masseren.

Hoewel een goede houding en een zelf massage voor de nodige verlichting kan zorgen is het heerlijk om je te laten masseren. Je kunt bij Praktijk de Verbinding terecht voor een fijne ontspanningsmassage van het gehele lichaam of alleen de rug nek en schouders.

Wil je meer leren over het zelf geven van een massage volg dan de kennismakingsworkshop of de weekend training leren masseren.

Ademen geeft meer rust in je hoofd en daardoor meer ontspanning in je lichaam. Tevens helpt een goede ademhaling bij je vitaliteit en energie. Je slaapt beter, minder vermoeid en reduceert stress. Regelmatig vinden er workshops plaats op het gebied van ademen.