5 tips van overleven naar bewust LEVEN

De scheidingslijn tussen leven en overleven ligt heel dicht bij elkaar en is een dunne lijn. Tussen bewust kiezen voor mezelf tot me mee laten trekken in de waan van alledag. Het gevaar zit hem erin tijdens de dag dat je je steeds laat mee zuigen in overleven.

Als ik "overleef" dan ren ik van hot naar her, werk ik alle "Noodsituaties" af en ben ik bezig met alle moetjes van anderen. Ik ben dan vooral heel erg gericht op de ander. En als ik niet uitkijk dan verzand ik ook heel snel in mezelf op mijn kop geven door te denken. Doe ik het wel goed? Had ik niet wat attenter kunnen zijn? Heb ik wel goed geluisterd? enz. Vooral als de druk in mijn leven oploopt en ik veel dingen heb laten liggen, waardoor er steeds meer werk bij komt, kom ik steeds meer in de modus terecht van overleven.

Hoe stap je nu uit die modus van overleven?

Bewustworden
Je hiervan bewust worden heeft een aantal verschillende fases in zich. De eerste stap is dat je je bewust wordt dat je weer aan het overleven bent. Je merkt dan aan jezelf dat je moe bent, snel geprikkeld en geagiteerd bent, geen moment voor jezelf pakt en loopt te mopperen op alles en iedereen.

Me-time
Als je dat ontdekt wees dan heel radicaal: Pak je agenda en zet bewust kruisen in je agenda die met ME-time worden gevuld. Dit kunnen een aantal dagdelen in de week zijn of iedere dag een uur. Maak tijd helemaal voor jezelf in je eigen ruimte. Het helpt als je dit ook tegen je gezinsleden zegt: 'Ik heb nu één uur ME-time.'

Ochtendritueel
Wat er ook bij mij inschiet als ik aan het overleven ben is mijn ochtend ritueel. Want doordat ik moe ben blijf ik langer op mijn bed liggen dan de bedoeling was. Ik neem dan tekort tijd om mijn dag op een fijne manier op te starten. Ik start mijn dag het liefst op het moment dat mijn wekker gaat ik heb dan voldoende tijd om de dingen te doen die ik wil doen. Starten met een verfrissende douche en mijn ademoefening met meditatie waarin ik mijn focus voor die dag bepaal. Ik lees ook een stukje in een inspirerend boek.

Dit geeft mijn dag een hele andere start. Op deze manier begin ik mijn dag bewust en voel ik me veel meer vol leven en energie. Ik weet wat me te doen staat en ik sta veel meer in mijn eigen kracht. Met dan nog een goed ontbijt is mijn start compleet. Ik nodig je uit om voor jezelf te gaan bepalen wat is een goede start van jouw dag. Start hier iedere dag mee en ontdek wat dit voor jou doet.

Focus
De focus van de dag is al bepaald, ik weet wat ik wilt doen die dag en ik weet wat ik die dag wil uitdragen en bereiken. Met deze focus kan ik mezelf door de dag heen steeds blijven herinneren waar me te doen staat.

Terug in je lijf
Als ik voel dat ik in mijn hoofd ga zitten en richting mijn overlevingsmodus ga, dan pak ik mijn focus van de ochtend erbij, neem 10 bewuste buikademhalingen of zoveel als nodig is om weer in mijn lichaam te landen om zo ook te bepalen wat is er nu belangrijk. First things First en 1 ding tegelijk.

Steeds terugkeren in mijn lichaam helpt me om van overleven naar leven te gaan. Als ik in mijn lijf zit kan ik bewustere keuzes maken, want dan voel ik wat goed is voor mezelf!